första adventshelgen

Hej fina!
 
Advent är en av de bästa sakerna med svensk jul. Och min adventshelg var jättefin överlag. 
 
Lördagen inleddes dock inget vidare - ångesten slog till igen. Den har gömt sig i några veckor men i lördags morse kände den uppenbarligen för att slå till igen. Helt plötsligt kände jag mig illa till mods när jag tänkte på den kommande månaden. Skulle det bli för mycket mat? Julen är väldigt förknippad med mat, och jag gillar att njuta av god mat. Men njuta kan jag fortfarande inte göra om jag inte har rört på mig tillräckligt under dagen. Och då kom tanken: Tänk om jag inte tränar lika mycket under månaden pga andra grejer? Då blev det massor av ångest och panik och allt där i mellan. Hur ogärna jag än vill det är det ett faktum att för att jag ska kunna uppskatta och njuta av den jul jag så har sett fram emot, kommer jag behöva kompensera den underliggande ångest som finns med träning och övrig rörelse. Det får bli mitt mål att inte ha dessa krav och måsten nästa jul istället, för just nu är jag inte tillräckligt stark för det. 
 
I vilket fall - nu ska vi gå vidare till det mer positiva. Jag ventilerade ut ångestattacken genom en långdistans (vilket verkligen hjälper - seriöst min bästa medicin. Och det är inte bara för att det är träning, utan jag får vara ensam med mina tankar, ifrågasätta mitt beteende och återhämta själen) innan vi åkte in till Söder för att kolla på en adventskonsert i Katarina kyrkan, där en av våra familjer är med i gosskören. Otroligt stämningsfullt och välbehövligt. Kyrka och vacker julmusik = balsam för själen.
Sen åt vi en jättelång trevlig middag hemma hos våra vänner, vilket gjorde lördagen till en bra dag efter allt!
 
Söndagen var också mysig, vi njöt av en adventsfrukost innan vi åkte till kyrkan. Åh, vad jag mår bra att vara i kyrkomiljö. Jag blir varm i hela kroppen. Saknar det något enormt att vara i kyrkan flera gånger i veckan. Jättemysig gudstjänst i adventstecken.
 
Sen började det ju snöa också! Glädjen var stor, haha.
Jag jobbade under eftermiddagen och kom sedan hem vid halv nio tiden och åt då en julig gröt, drack te, åt pepparkakor med mögelost och drack glögg. Självklart spelades även julmusik i bakgrunden. Så mysigt, och så hjärtevärmande.
 
Ursäkta detta långa inlägg, men jag ville få med både positivitet men ändå dela med mig av det jobbiga. Imorgon jobbar jag mitt sista pass, blir skönt att få en liten break, även om jag absolut kommer sakna vissa delar med det.
 
Kram, hoppas ni får en bra start på veckan! 

må bra tecken

Glad tisdag på er!
 
Tiden rullar på så sjukt snabbt... Nästa vecka är det redan December, min favoritmånad på hela året! Jag vet inte om det har med det att göra eller vad det är, men sedan höstlovet har jag faktiskt mått betydligt bättre. Mitt humör har varit jämnare, dvs, mer ups än downs vilket var tvärtom innan. 
 
Jag har en del "må bra tecken". När jag mår bra, då sjunger jag. Jag kan gå runt och nynna, eller skriksjunga. Innan träningen kom in i mitt liv var det musiken som var mitt största intresse. Oj, vad jag har bortprioriterat det. Men under de senaste månaderna har jag märkt att när jag har en bra dag så nynnar jag. Jag pratar också väldigt mycket om jag mår bra. När jag inte mår bra, varken sjunger jag eller pratar särskilt mycket på eget initiativ.
 
Det känns bra att vara glad. När det har gått för långa perioder där ångesten övertar glädjen, så känns allt så tomt. Jag känner mig bara positiv inför de kommande veckorna dessutom eftersom decemeber alltid innehåller massa roliga och mysiga saker som gör mig varm ända in i själen.
 
Med detta sagt betyder detta egentligen att ångesten har tagit en liten paus från tortyren. Visst smyger den sig på titt som tätt, varje dag, men den är återigen hanterbar, som den var precis efter jag hade kommit hem. Skillnaden från då och nu är att då ignorerade jag den, låtsades inte om att den fanns, sa till mig själv och andra att jag var så gott som frisk. Nu vet jag att det är ett kvarliggande problem som kommer ta en väldigt lång tid att bli fri från, och uppskattar därför när jag får må bra och lyckas skjuta undan tankarna.
 
Jag önskar er en fortsatt trevlig vecka, så hörs vi!
en annan tid när jag mådde så bra men ändå så dåligt - flashback till usa, texas, och prom
 
Kram

my own vegan pasta recipe

Hej på er :)
 
Var ett tag sedan jag delade med mig av ett recept, och jag har faktiskt några på lager just nu! Den här slängde jag ihop till lunch förra tisdagen när jag hade studiedag, och guuud vad gott det blev! Det är lite trixigt med aubergineröran men så fort man har den överstökad (man skulle ju kunna göra den innan också) så är det super enkelt. Rätten är både vegansk och glutenfri. Ska definitivt göra igen, mums!
Aubergine pasta med sojafärs
 
1 portion
 
1 liten Aubergine
1 tsk + 1 tsk Olivolja
1 tsk Tahini (Kan uteslutas)
Saften från 1/2 citron
 
45 g Sojafärs (jag har torkad, men det går bra att använda fryst också)
1 Morot
2 dl Ärt/Bovete/Quinoa fusili (min från Go Greens som jag fick i min healthy box)
Buljong
 
Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Skär auberginen på längden och häll lite olivolja på. Rosta i ugnen i 30 min. När den är klar, gröper du ut "köttet" och mixar det tillsammans med olivolja, tahini, och citron. Skär moroten i slantar och koka pastan, sojafärsen (eller stek sojafärsen för sig om du har en fryst variant) och moroten tillsammans i en god grönsaksbuljong, i mellan 6-10 min. När allt är klart häller du av vattnet, lägger upp i en skål och lägger på aubergineröran. Salta och peppra efter smak och ha gärna lite basilika till! Jag toppade även med tomatchips som vi köpte i Wien.
 
Våga gärna prova detta för det blev verkligen så himla gott!
 
Kram på er, hoppas ni haft en fin start på veckan!
 
 
 


Jag heter Julia och är en 18 årig tjej från Stockholm som går humanistiska linjen på Kungsholmens Gymnasium. Jag har under det senaste året kämpat för att bli frisk från min ortorexi och här i bloggen får du läsa om bland annat det, men även hälsa, träning, fotografi och mat.